Dé lentegroente, ASPERGES met wijn in drie bereidingen

De schitterende Magnoliaboom stond als eerste volop in bloei en de andere bloesems ontpoppen zich ook stilaan. Laat dat het startschot zijn van één van mijn favoriete seizoenen, de lente… Dit seizoen zorgt voor zoveel lekkere en frisse ingrediënten op het bord en die kunnen niet zonder de best passende wijn in combinatie. Elk jaar is het vol ongeduld afwachten tot de eerste Bélgische, witte asperges op de markt komen. In mijn enthousiasme voor deze topgroente wijd ik een volledige blogpost aan de combinatie tussen asperges en wijn.

Een asperge is een zeer pure en fijne groente die ik het liefst in alle puurheid op mijn bord krijg en dan ook benader in het glas. Afhankelijk van de bereiding en wat erbij wordt geserveerd kan de wijnkeuze wat worden aangepast. Door zijn delicate, fris-bittere en vegetale smaak is niet elke wijn ertegen opgewassen, maar dat maakt het juist zéér interessant. Onderstaande heb ik drie van mijn favoriete gerechten met asperges uitgekozen en ik heb er telkens twee wijnen bijgeplaatst die volgens mij een ‘match made in heaven’ is.

Santé & smakelijk,

Dries Corneillie

 

Frisse lentesalade met aspergepunten, gekookte ham en zachtgekookt ei

Een frisse salade die ik vaak thuis maak in het voorjaar, supersimpel, snel klaar én met topingrediënten.

Tips voor de salade: 

- Gebruik voor de salade een goede gekookte ham: bvb. Brasvar-ham uit Nevele;
- Schik de zachtgekookte eitjes lauw in de salade;
- Kook de asperges voor deze salade beetgaar, zo zijn ze heerlijk knapperig in de salade.

Marc Josten riesling Schiefer - Mittelrhein - Duitsland

Deze zeer strakke en frisse riesling van Marc Josten doet het zeer goed met dit gerecht. Door zijn lichtvoetigheid en krokante, sappige zuren wordt de combinatie mooi gemaakt met het bittertje van de asperge en het zoute accent van de gekookte ham. Qua aroma geeft deze riesling een weelderig boeket mee, zelfs licht floraal, die het goed doet met het vette van de - nog lopende – eidooier.

Marc Josten is één van onze jongere producenten, maar daarom zeker niet minder getalenteerd. Marc bezit een onwaarschijnlijk doorzettingsvermogen om elk jaar nog betere kwaliteit uit zijn wijngaarden in de Ahr en Mittelrhein te halen en dit op een zo puur mogelijke manier. Voor de liefhebbers van grote riesling, probeer zeker eens zijn riesling Grosse Lage 'Forstberg'.

 Serveersuggestie: Serveer deze wijn vanuit een karaf, zeker in zijn jeugd, deze wijn heeft zoveel te bieden en toont het niet altijd onmiddellijk. Een beetje zuurstof kan wonderen doen! 

Dé klassieker der klassiekers – asperges à la Flamande

Never change a winning horse… een heerlijke combinatie met het fris-bittere van de asperge tegenover het hartig-vette van de beste hoeveboter en -eieren.

Korta Katarina posip - Orebic - Kroatië

Asperge à la Flamande is op zich een stevige en geconcentreerde bereiding, los van het frisse-bittertje van de asperges, is het een gerecht met kracht en complexiteit. De boter en eieren maken het rijk en vet, de witte peper en nootmuskaat zorgen voor complexiteit en lengte in de mond. Tegenover dit gerecht vind ik deze wijn een echte ontdekking, op één van de eilanden voor de Dalmatische Kust ligt het domein Korta Katarina op het eiland Peljesac. Posip is hun witte wijn, die opmerkelijk elegant proeft voor zo’n warme klimaatzone. In de neus wordt je verwend met rijpe steenvruchten en verse walnoot, houtrijping komt hier niet aan te pas. In de mond start de wijn bijzonder fris en strak in zuren maar daarna wel zeer mondvullend, rijk en lang in afdronk. Een klein en aangenaam bittertje maken de knipoog naar de asperges terwijl de complexiteit lang nazindert en de rijke ‘Flamande’ met de eieren en boter weet te temmen. Geniet van deze wijn in een breed wijnglas!

Raymond Usseglio ‘Les Claux’ – Côtes du Rhône Blanc – Frankrijk

Als klassiekere tegenhanger bij de ‘asperges à la Flamande’ trek ik naar de Rhône-vallei in Zuid-Frankrijk. We zijn bij het historische én tevens biodynamische domein ‘Raymond Usseglio’. De witte cuvée ‘Les Claux’ is een typische witte blend uit grenache blanc, clairette en roussanne. In de neus toont deze wijn rijpe witte perzik en verse bloesems, zelfs een discreet muskaat-accent maakt de link in de neus al met de nootmuskaat in mijn favoriete asperge-gerecht. In de mond is deze wijn mond vullend, warm, zacht en zeer intens die met veel trots weerwerk weet te bieden aan de rijke saus met eieren en boter. Al is het verrassend hoe deze wijn met zijn fijne zuren alles in elegantie en frisheid afwerkt en knipoogt naar de puurheid van de asperges. Serveer deze wijn op 10°C en laat die tijdens het eten wat opwarmen in het glas en zo alle fijne aroma’s lossen. SANTÉ!

Gebakken asperges met roggevleugel en beurre noisette

Ik vind roggevleugel een heerlijke vis en ideaal als je niet graag graatjes in de vis terugvindt. Deze vis, samen met de rijke ‘beurre noissette’, de asperges en een heerlijk glas wijn, kan je niet anders dan scoren! Bij deze stijl van gerechten ga ik voor twee krachtige en rijke witte wijnen met houtopvoeding, deze wijnen proeven intens en zijn zeer complex om deze krachtige bereiding te ondersteunen.

Serveertip: Schenk deze wijnen vanuit een karaf om wat extra zuurstof te geven, zo heeft de wijn de kans om te tonen wat die in zijn mars heeft. Nog té weinig worden witte wijnen gekaraffeerd, terwijl dat er heel wat wijnen zijn die er echt baat bij hebben.

Crystallum 'The Agnes' chardonnay - Hemel-en-Aarde - Zuid-Afrika

Bij dit gerecht kies ik resoluut voor Bourgondische allures uit Zuid-Afrika, het domein Crystallum bewijst met hun kleine producties in pinot noir en chardonnay dat Zuid-Afrika bijzonder fijne en gebalanceerde wijnen kunnen brengen.

De naam ‘The Agnes’ is afkomstig van de overgrootmoeder van de twee broers Andrew en Peter-Allan Finlayson. Agnes was een nogal karakteristiek persoon die heel wat heeft meegemaakt in haar leven, waaronder de reis naar Zuid-Afrika op haar 14-jarige leeftijd. In de Westkaap stond ze bekend als de letterlijk én figuurlijk stevige dame die als eerste vrouw haar rijbewijs had in Cape Town… deze krachtige en breedgeschouderde cuvée is een blend uit verschillende wijngaarden en toont daardoor heel wat schakering in aroma’s en smaak, ter ere van ‘Agnes’.

Deze chardonnay toont zich bijzonder discreet en elegant, geen ‘overpowering’ door té stevige houtopvoeding of battonnage en dit maakt het uitermate geschikt voor bij deze bereiding met roggevleugel en asperges.


Laat een boodschap achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.